2018. május 31., csütörtök

Csipkeherceg Receptes Kódexe: Zöld dió

 Egy nagyon régi könyben találtam az alábbi receptet ..
Zöld  olasz  diót  befőzni
A diók akkor szedessenek, mikor még csak félérettek és könnyen
át lehet metszeni; ezután egy tollkéssel mindegyik dióba néhány szú­
rást tegyünk és helyezzük őket friss kútvízbe; a vizet pedig minden­
nap  frissel kell felváltanunk;  a  dió  öt vagy nyolc napig,  de  mindig
friss  vizet  öntvén  rá,  mindennap  kezeltessék  így;  miszerint  addig
tisztíttassanak,  míg  fanyar  ízüket  elvesztették  és  a  víz  tökéletesen
tiszta  maradt.  Ezután  főzzük meg  a  diókat  vízben  addig,  meddig a
lágytojást főzni szoktuk ; cukrot pedig éppen annyit vegyünk, mennyit
a diónak súlya tesz és tisztázzuk meg szokás szerint. Már most a diókat
tűzdeljük meg néhány széthasított szegfűszeggel és néhány hosszúkásra
vágott fahéjjal; ezután tegyük a cukorba, melyben mindaddig főzen-
dők,  míg  egészen  megpuhultak;  habját  pedig  mindig  le  kell  venni;
ezután vegyük ki a diókat; a szörpöt pedig hagyjuk még jobban be­
főni ; a diókat tegyük üvegekbe s ha a szörp kissé áthűlt, öntsük rá ;
ezután tegyünk keresztbe rá vékony forgácsot, hogy a szörp, a diókat
mindig födve tartsa ; már most kössük be papirossal az üveget és szúr-
daljunk rajta tűvel lyukacskákat.
 Eggyenlőre itt tartok :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése