2015. október 20., kedd

Csipkeherceg Receptes Kódexe: Kalács és Mákosguba

Még soha nem ettem mákos gubát . Tudom kicsit fura de így van . Sokat olvastam róla és azt írták hogy legfinomabb ha házi kalácsból a legfinomabb, szóval nekiláttam első lépésnek egy finom kalácsot készítettem a következő régi recept szerint:
Egyszerű kalács:
 Hozzávalók: 1kg liszt, 4deka élesztő, 7 decl tej, 3 evőkanál porcukor, egy tojás sújának megfelelő olvasztott vaj, 4 egész tojás, csipet só
A lisztet tegyük egy jó mély tálba . Az élesztőt 1dcl tejjel, kicsi cukorral és liszttel futtassuk fel  majd tegyük a lisztbe . Adjuk hozzá a porcukrot a langyos maradék tejet az olvasztott vajat, a négy egész tojást, és a csipet sót .  Jól dolgozzuk össze az egészet. Mind  kuglófnál fakanállal addig verjük míg el nem válik az edénytől. Nagyon lágy tészta lesz . Langyos helyen kelssztjük meg duplájára . Borítsuk nyujtódeszkára és annyi lisztet dolgozzunk bele hogy puha de nyujtható tésztát kapjunk .  Fonjuk meg a kalécsokat és tegyük forró sütőbe de előtte egy egész tojással jól kenjük meg őket . Az enyém ilyen lett:
 2 darab oylan 1 kilós kalács lett ebből a mennyiségből ..

 A Kalács készen lett következett a Mákosguba készítés 
 Az egyik szépséget egy mély tálba aprítottam 
 Utána melegítettem tejet úgy 1 liter litert  kicsi vajjal  és ráöntöttem hogy jól beigya a vajas tejet . 
 Aztán hozzátettem a kb 40 deka mákot is 
 Utána tűzálló tálba tettem kevés lekvár társaságában és jól átsütöttem :)) Nagyon finom lett . Jó étvágyat nektek is ! :) 





2 megjegyzés:

  1. Ez egy merénylet a fogyókúrám ellen :-) Guszta lett nagyon mindkét sütid.

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy! Mákból bizonyára nem lesz hiányod mostanában.

    VálaszTörlés