2018. január 3., szerda

Csipkeherceg Receptes Kódexe:Kuglóf

 Nagyon szeretem a különféle kalácsokat ,kuglófokat meg általában a kelt tésztából készült sütiket . Most is egy ilyen receptet hoztam egy klasszikus kuglófreceptet csokimázzal a tetején . Tehát akkor a receptek :
Kuglóf ahogy én készítem :
2 deci tejből, 3,5 dkg élesztőbőlés 21 deka finom lisztből készült kovászt, ha jólmegkelt,14 deka kikevert vajjal, 10 deka cukorral , 8 tojássárgályával és kevés sóval összekeverünk. Ezután négy tojásból készült sűrű habot ésutoljára 21.deka liszet, kevés mazsolát és vaniliás cukrot hozzákeverünk . Vajjal kikent zsemlemorzsával behitett formába öntjuk és jól kelni hagyjuk .. Jólelőmelegített sütőbe tesszük és közepes hőfokon megsütjük míg szép aranybarna nem lesz .

Amíg hűl elkészíthetjük a csokimázt amihez 14 deka csokit kockákra törünk és 21 deka cukorral ,1 deci vízzel sűrű sziruppá főzzük amíg fonalat nem ereszt. Nagyon odafigyelve kell készíteni (nekemsem sikerült tökéletesre) hogy a szirup ne följön túlmert akkr egy pillan alatt összeesik az egész vagy nemlesz nagyon fényes miután elkészült és ráöntöttük a kuglófra..
Az enyém ilyen lett :

a maradék fehérjéből meg lehet készíteni habcsókot :)  ehhez én a négy tojásfehérjéhez 24 deka cukrot és és 14 deka lisztet használtam.A fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval  majd 20 deka porcukrot kanalanként beleszitáltamés kevertem tovább hogy jó keményés fényeslegyen .legvégülamaradék cukrot összekevertem a lisztel és  azt szitáltambele apránként ésmost már kézi habverővel jól alaposan beleforgattam a tojáshabba a keveréket .  Evőkanállal  halmokat tettemegy kivajazott tepsibe és 100 fokon 3 órán át szárítottam őket úgy hogy a sütő résnyire nyitva volt egy fakanál segítségével :) 
.2 megjegyzés:

 1. Wáoh! A kuglóf csúcs!
  Nekem a habcsók soha nem sikerült. Tény: soha nem tettem bele lisztet. Lehet, hogy ezért? ???

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem hinném .Nagyon fontos a helyes szárítástöbb órán át úgy hogy a sütőajtót kitámasztod egy fakanállal

   Törlés